Вірус, який сколихнув світ

Вірус, який сколихнув світ

         Хвороба з міста Ухань поки називається 2019-nCoV. Англійське скорочення значить "коронавірус". Коронавіруси — родина з приблизно 39 вірусів, які схожі на корони (звідки й назва). Але лише сім з них (включаючи уханський) можуть заражати людей. Зазвичай, вони викликають різні респіраторні захворювання, як-от ГРВІ, у складних випадках — пневмонію. Хвороба впливає на тканини легенів, через що вони наповнюються рідиною,  людина не може дихати і помирає. Відомі з 1965 року, коронавіруси довгі десятиліття нічим особливим не виділялись. Але настав Міленіум і коронавіруси зірвали свій джекпот. 
       З початком нової ери, сталися два випадки, коли мутація (або рекомбінація геному вірусу) ставала причиною серйозних спалахів. У 2002-2003 роках світ сколихнула так звана "атипова пневмонія" або SARS (Тяжкий гострий респіраторний синдром). Він теж прийшов з Китаю, з провінції Гуаньдун. Тоді захворіла 8461 людина, з них 916 людей померло (тобто смертність склала 10%). Тут "нульовий пацієнт" відомий, на відміну від вірусу з Уханя. 
        Пройшло 10 років і новий спалах стався на Близькому Сході. Це вже був MERS (Близькосхідний респіраторний синдром). Станом на минулий рік світ побачив 2494 випадки, з яких 858 стали летальними. Вірус з Уханя забрав життя 56 людей, а захворіло близько 2000. Але це лише офіційні дані, реальні цифри можуть бути значно, значно вищими. 
      Уханський вірус може перевершити всі попередні показники: йому знадобилося лише 56 днів, щоб перейти позначку у 2000 хворих. "Атипова пневмонія" досягла цього показника лише за 137 днів. До того ж, уханська хвороба може інфікувати і здорових людей (зазвичай, ГРВІ та грип атакують дітей та людей похилого віку з ослабленим імунітетом). Підтверджена можливість передачі від людини до людини. Все почалося на ринку, де у тому числі продавали живих диких тварин на м'ясо. Наразі, такі ринки та навіть продажі в мережі Інтернет китайська влада заборонила. Ще одна проблема — вірус може переживати багато мутацій після кожного розмноження. Це ускладнює пошук вакцини та ліків (ні того, ні того поки немає, про це нижче). 
      Більше того, люди під час інкубаційного періоду (приблизно 10 днів за останніми даними) теж можуть заражати інших. Хвороба може протікати безсимптомно на ранніх етапах, стверджують перші дослідження. 2019-nCoV на 70% свого геному схожий на SARS, входить з ним до однієї лінії. Ба більше, "точка входу" у них одна й та сама — рецептори ACE2. Вірус використовує свої "присоски", щоб зачепитися за рецептор, а потім вприскує у клітину свою РНК. Що далі, ми знаємо — поширення та самореплікація. Коли хвороба виявляє себе, перші симптоми — проблеми з диханням, висока температура та діарея. 
         Первинний та вторинний резервуари поки невідомі, але, як завжди, підозрюють кажанів. Вони переносять багато вірусів (включаючи Еболу) без проблем для себе. Вони з'являються, коли кажан передає вірус іншій тварині. А от на яке створіння хвороба стрибнула далі — поки загадка. Це дуже важливо встановити, бо тоді стане зрозуміло, як інфікувались люди. Ще одна особливість цього спалаху у так званих "супер-поширювачах" — людях, які заразили більше 10 інших осіб. Але це виняток. Зазвичай, одна людина передає хворобу 2-3 іншим.  Вимірювати рівень смертності на початку епідемії не варто, він не буде точним, до того ж, дані явно занижені. 
       І хоча вірус продовжує поширюватись, ризик за межами Китаю залишається низьким. У Європі випадки зафіксовані лише у Франції. Так, вони є у США та Канаді, але одиничні. Тому ВООЗ поки що не оголосило уханську пневмонію світовою загрозою. Головне завдання — зупинити захворювання всередині Китаю. Але те, як це робиться, може викликати страх  В Україні перші випадки захворювання зафіксовано 3 березня . Україна оголосила про перший підтверджений випадок коронавірусної хвороби  у чоловіка з Чернівців, який прибув з Італії до Румунії літаком, а потім дістався в Україну автомобілем. Його госпіталізували 29 лютого
МОЗ України запустило інформаційний сайт про коронавірус, зібравши на ньому інформацію для громадян, яка має допомагати розібратись у ситуації та зменшити ризик захворювання.
    10 березня до Центру громадського здоров'я України надійшло 40 повідомлень про підозру на COVID-19. Дослідження 36 зразків було завершене, 35 із них були негативними, один — позитивний, 4 зразки ще досліджувалися. Того ж дня надійшло повідомлення про підтвердження проби, яку раніше було направлено до Лондона на верифікацію А вже 11 березня Кабмін запровадив карантин в Україні терміном з 12 березня до 3 квітня.
     Першим в Україні летальним випадком коронавірусної хвороби  стала смерть 71-річної жінки з Житомирської області, яку було шпиталізовано 12 березня після повернення з Польщі. Згодом стало відомо, що напередодні, 8 березня, вона відвідувала літургію у місцевому храмі й цілувала ікону. До лікарів жінка зверталася ще 1 березня зі скаргою на високий тиск.
     Найбільше хвороба проявила себе у Чернівецькій області. Довелось оголосити режим надзвичайної ситуації.  Хворих тестують на наявність корона вірусу , їм надається медична допомога,.

Коментарі