Сучасні українські письменники

Софія Андрухович Перекладачка, публіцистка, письменниця, публіцистка. Автор творів: «Амадока», «Фелікс. Австрія», Літо Мілени», «Жінки їхніх чоловіків», Сузір’я Курки», «Сьомга», «Старі люди». Що прочитати: "Фелікс Австрія", "Сьомга", "Амадока".
Юрій Андрухович Один з корифеїв сучасної української літератури. Поет, прозаїк, перекладач,, представник постмодернізму в українській літературі. Автор творів: «Рекреації», «Московіада», «Перверзія»,Таємниця» та інші. Що почитати: «Лексикон інтимних міст»
Любко Дереш Літературна слава прийшла до Дереша достатньо рано — у 18 років. Саме тоді у часописі «Четвер» опублікували уривок з його роману «Культ», який Любко написав ще у 16 років. Твір став культовим.Пізніше виходять ще твори , що стали мегапопулярними: «Намір!», «Трохи пітьми», «Покоління ящірки». Що прочитати: "Миротворець", "Остання любов Асури Махараджа", "Пісні про любов та вічність".
Сергій Мартинюк соліст українського рок-гурту «Фіолет» та арт-директор музичного фестивалю «Бандерштат». Дебютував і як письменник. Що почитати: «Капітан Смуток» та «Король дощу» .
Максим Кідрук Мандрівник, відвідав безліч країн, серед яких Мексика, Танзанія, Нова Зеландія, Чилі, Бразилія та Еквадор. Автор книг: «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії» (отримала II премію на конкурсі «Коронація слова»), «Бот», «Де немає Бога» Що почитати: «Бот» Валерій Ананьєв
Ананьєва важко назвати письменником. Він український воїн, що пішов на фронт, ще у 2014 році. Протягом 5 років служив у ЗСУ, з яких майже половину часу — в зоні бойових дій на Донбасі. Отримав широку популярність завдяки дописам у соціальних мережах. Після повернення з війни Валерій став блогером та мандрівником. З 24 лютого знову захищає Україну на фронті. У 2018 році опублікував свою першу книгу — біографічний воєнний роман «Сліди на дорозі». Що почитати: «Сліди на дорозі». Артем Чех
Літературну кар’єру Артем розпочав у 2007 році. Тоді він опублікував свою першу книгу «Цього ви не знайдете в Яндексі». На неї одразу звернули увагу критики.Далі були «Киня», «АнатомічнийАатлас.Важко бути жабою», «Історія мотоспорту в Україні»»На великій землі» Що почитати: «Хто ти такий?»
Оксана Забужко Письменниця, поетка, публіцистка, філософиня, активна громадська діячка. Нагороди: Золоті письменники України, Автор творів Польові дослідження українського сексу», «Музей покинутих секретів» — сімейна сага про три покоління української сім’ї з 1940 до 2004 року. « Казка про калинову сопілку», «Апокриф», «Після третього дзвінка вхід до зали», «Літопис самовидців: дев’ять місяців…», « І знов я влізаю в танк» та ін.. Що почитати: «Музей покинутих секретів»
Сергій Жадан Кожна його книга — подія в українському суспільстві, український письменник, перекладач, громадський діяч. Автор романів, «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Депеш Мод», «Тамплієри», «Життя Марії», «Антена», «Список кораблів» та інших. Що почитати: «Депеш Мод»
Ірен Роздобудько Сучасна українська письменниця, відома як автор захоплюючих і чуттєвих жіночих романів. Сама письменниця може похвалитися досить бурхливої біографією: працювала журналістом, диктором на радіо, телеграфісткою. Крім письменницької діяльності, вона ілюструє книги інших авторів, грає на гітарі і захоплюється вишивкою бісером. Твори: «Знак потраплянців», «Ода радості», «Ліцей послушн , « Фаріде», «Метелик не кричить», «Шості двері», «Пригоди на острові Клаварен» Що почитати: «Пригоди на острові Клаварен»
Тарас Прохасько український письменник, журналіст. Лауреат Шевченківської премії 2020 року за збірку есеїстки. 2011 року книгу Тараса Прохаська «БотакЄ» було визнано Книгою року. Автор книг: « Інші дні Анни», «НепрОсті», «Лексикон таємних знань» , «Одної і тої самої», « Куди зникло море» Що почитати: «БотакЄ»

Коментарі