Чернівецький музично-драматичний театр

ім. О. Кобилянської

 Чернівецький театр (презентація)

https://drive.google.com/file/d/1VZ1JxWGwJQ6i_0gH3r6o2-vcdqjAvX8Q/view?usp=sharing

 Слайд 1-2

Чернівецький театр - це мрія з оксамиту і золота, спроектована віденськими архітекторами Гельмером і Фельнером. Вони були запрошені на роботу в Чернівці  після того, як були побудовані за їх проектами театри у Відні й Одесі.

 Слайд 3

     Чернівецький театр - це пам'ятник обізнаним з культурою чернівчанам, які найбільше боялися уславитися провінції і палко прагнули ні в чому не поступатися шановному Метрополь Відні ". Так писав німецький письменник Георг Гайнцен.

 Слайд 4

       Одним з найкрасивіших місць Чернівців є ансамбль Театральної площі, з гранітними спусками до скверу в центрі. Окрасою і ключовою спорудою в забудові площі є музично-драматичний театр ім. О. Кобилянської, побудований в 1903-1905 рр. За проектом архітекторів Ф.Фельнер і Г.Гельмер як міський театр. За архітектурою та інтер'єром він не поступався віденським. Про це втілення мистецьких амбіцій чернівчан гарно висловився австрійський публіцист Г.Гайнцен: "Чернівецький театр - це мрія з оксамиту і золота, спроектована віденськими архітекторами Гельмером і Фельнером ... Чернівецький театр - це

"Пам'ятка обізнаним з культурою чернівчанам ... ". тут виступали великі майстри оперної і драматичної сцени Європи: великий Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, Марія Бієшу, актор австрійської драми Моїссі та інші.

 

З історії театру

Театральне мистецтво з'явилось у Чернівцях з приєднанням (1774) західної частини Буковини до Габсбурзької монархії. Вже 1784-го р. міщани мали можливість насолоджуватись постановками  італійського театру тіней. У 1803 році у місті гастролювала трупа Філіпа Бернта. Досить довго столиця буковинського краю не мала спеціалізованого приміщення. Спектаклі навіть найвідоміших театральних труп ставилися і просто неба у Фольксгартені, і в міському казино, і в готелях «Молдова» та «Чорний орел».

Слайд5

      Проблема відсутності міського театру ставала все нагальнішою, у зв'язку з чим громада чинила тиск на міський магістрат. Спочатку розглядався варіант використання для потреб театру залу «Музичного товариства», будівництво якого розпочалося у 1876 році. Проте, все ж таки було прийнято рішення про зведення окремої будівлі міського театру на 547 місць за проектом Йозефа Грегора на розі Шкільної та Турецької, яке було завершене 

1878-го року. Одноповерхова  дерев'яна споруда була дуже скромною зовні. Водночас, за свідченнями сучасників, мала вишуканий інтер'єр, художнім оформленням якого займався віденський маляр, професор Карл Йобст, який до того вже був відомий в Чернівцях завдяки своїм розписам Трьох-Святительської церкви Резиденції митрополитів Буковини і Далмації та залу «Музичного товариства». З міркувань пожежної безпеки 1904-го року було заборонено подальше використання старого приміщення для потреб театру. Довго  шукали місце для нового приміщення. Нарешті обрали ділянку на Елізабетплятц (Сьогодні  театральна площа)

      Слайд 6 

       1 серпня 1904 року урочисто заклали «перший камінь».  Для будівництва запросили кращу фірму Фельнера і Гельмера. Для оздоблення і прикрашення приміщення запросили майстрів з усіх куточків Австрії Загальний кошторис складав 600 тис. крон. І от  3 жовтня  1905 року Першою виставою Була п’єса Франка Шьонтана «Марія Тереза» З огляду на те, що театр від початку відкривався як німецький, то й в репертуарі здебільшого були твори  західноєвропейської класикиДжузеппе ВердіРіхард Вагнер тощо. Особливо шанували чернівецькі театрали Йоганна-Фрідріха Шиллера, якому у 1907 році встановили пам'ятник перед будівлею театру.

 

Слайд 7

   За часів Австро-Угорщини українські вистави були рідкістю. З приходом румунської влади вистави відбувались лише румунською мовою. Український театр проводив свою роботу в Українському народному домі та інших приміщеннях. Важкий і страдницький шлях судився йому. Але невгамовний С. Терлецький  продовжував ставити вистави українською.

Слайд 8

 

1940  року, коли до  Буковини прийшли радянська влада, до Чернівців приїхала частина трупи Харківського театру ім.. Ленінського комсомолу. До нього влилась трупа місцевих акторів на чолі з С. Терлецьким.  Головним режисером був Василь Василько. Розпочав свою творчість театр виставою «Лісова пісня» Л.Українки. Йшли з аншлагом спектаклі «Вій» М. Кропивницького, «Наймичка»  Карпенка-Карого, «Слуга двох панів» К.Гольдоні .

 

Слайд 9

       Під час Другої світової війни театр перебував в евакуації і після її закінчення повернувся у Чернівці. Трупа поповнилась такими митцями, як В. Величко, К. Ципа, М .Кисельова, Р. Раїсова.

Слайд 10

     Пізніше у Чернівцях довгі роки пропрацювали актори Галина Янушевич, Петро Міхневич, Тамара Артеменко, Олександр Ананьєв,Валентина Безпольотова, Петро Нікітін, Микола Сіренко, Валентина Зимня,Микола Шутько  та багато інших

 

 

Слайд 11

         Сьогодні у репертуарі театру поєднуються вистави за творами сучасних авторів та класиків літератури. Тут регулярно йдуть постановки буковинських письменників: Юрія Федьковича «Запечатаний двірник», Ольги Кобилянської «Земля», «Юліан Цезаревич», Марії Матіос «Нація», «Солодка Даруся». Можна побачити й твори іноземної театральної класики: Вільяма Шекспіра, Айріс Мердок, Жана де Летреза. На сцені ідуть як драми, так і комедії, а також детективні історії. Є навіть такий цікавий жанр як фрашка, що означає «жарт».

У театрі працює дитяча студія.

Слайд12

 

        Головним режисером театру вже довгі роки є народна артистка України Скрипка Людмила Іванівна. Очолює театр Юрій Марчак.

Слайд13-15

Сьогодні плідно працюють народні артисти Ольга Ільїна та Тамара Кільчицька,

      заслужені артисти України Діна АнепськаБогдан БраткоВалентина ГоловкоНаталя ГундаАндрій ПіддубнийЛариса ПопенкоКатерина ЧумаковаКрістіна Зборлюкова,

     молоді актори драми Віктор БарановськийВадим ГлазнєвМикола ГоменюкНаталія ГубкоКрістіна ЗборлюковаОксана ІвахнюкНазар КавуличМаксим КалінчукОльга Кільчицька-ДудкаДмитро ЛеончикКсенія МаксимчукПетро МегераАнна МоргуноваОлексій НадкерничнийМарічка РомановаГригорій Руденко-КраєвськийВячеслав СтахановЯна ТараненкоМарина ТимкуЛюсьєна Шутко, актори балету та інші

 

Слайди 16-17

 

Слайд 18-19

   
     Починаючи з 2005 року кожного жовтня в Чернівцях проходить щорічний регіональний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини», у якому беруть участь провідні театральні колективи УкраїниБілорусіРосіїРумунії тощо.

      У свою чергу Чернівецький музично-драматичний театр ім. О.Кобилянської регулярно бере участь, і досить вдало, у фестивалях театрального мистецтва, що відбуваються як в Україні так і за кордоном.


Коментарі